Word vandaag nog freelancer! Meld je direct aan om gebruik te maken van het PEER platform 🍐

Hoe word je een freelancer?

by | Nov 2, 2022 | Kennisbank

Freelancer worden? Steeds meer mensen doen het. Maar hoe word je nou precies een freelancer? We leggen het je graag uit in deze blog.

Baas over eigen tijd, meester over je eigen lot! Wel spannend want je moet toch wel behoorlijk wat zaken goed uitzoeken. 

In dit bericht wordt in een notendop uitgelegd hoe je start als freelancer. 

Je wilt voor jezelf beginnen en hebt een tof idee of talent waarmee je zeker weet de markt te kunnen bedienen. Je schrijft een ondernemersplan met wat je gaat doen, waarom en maakt een financiële prognose levert het in bij de KVK en: Voilà, je kan beginnen. 

Maar, je kan niet beginnen voordat je de volgende zaken goed hebt uitgezocht:

  • Heb je de markt onderzocht?
  • Is er plek voor jou product/dienst?
  • Hoeveel concurrentie is er?

Oftewel marktonderzoek!

Verdiep je in je markt en kijk wat je concurrenten doen en hoe je je kan onderscheiden. Probeer jouw type klant te ontdekken en hoe je ze het best kan bedienen. Een tip verkregen uit interviews met gevestigde freelancefotografen “Focus je op een niche en wordt daar heer en meester over”. Online zijn er heel veel modellen te vinden die je kunnen helpen met een marktonderzoek bijvoorbeeld de SWOT-analyse, concurrentieanalyse, omgevingsanalyse, klanttevredenheidsonderzoek en zo zijn er nog veel meer.

Ook niet geheel onbelangrijk: maak een prognose van de inkomsten en kosten voor een bepaalde periode (een jaar bijvoorbeeld). Welke kosten posten denk je te gaan maken en hoe ga je die dekken? Maak een kostenplaatje van inkopen die gedaan moeten worden zoals materiaal, software, camera’s, kantoor, etc. Waar gaat het geld naartoe en waar komt het geld vandaan? Is boekhouden niet je sterkste kant? Kijk dan in je omgeving of iemand je erbij kan helpen of besteed het uit bij een boekhouder. 

Kies de juiste rechtsvorm voor jouw beroep. Rechtsvormen zijn er in vele vormen en maten. Er zijn rechtsvormen met rechtspersoonlijkheden. Dit is een constructie waarbij het bedrijf zijn eigen zorgen en plichten draagt. Heel fijn voor de freelancer, want mocht de zaak onderwater komen te staan dan is zijn privévermogen beschermd. Rechtsvormen met een rechtspersoonlijkheid zijn: naamloze vennootschappen en besloten vennootschappen. Voordeel van rechtspersoonlijkheid is dus dat privévermogen is beschermd tegen geldeisers mocht de zaak failliet gaan, maar een nadeel is wel dat de opstartkosten hoger zijn en er elk jaar een jaarrekening moet worden opgesteld. Rechtsvormen zonder rechtspersoonlijkheid zijn eenmanszaken, vennootschappen onder firma, commanditaire vennootschappen en maatschappen. De voordelen zijn de lage opstart kosten, minder administratieve werkzaamheden en vele belastingvoordelen. Nadeel is dat schuldeisers wel aanspraak kunnen maken op privébezittingen.

Heb je de benoemde onderdelen goed uitgezocht? Gefeliciteerd! Je hebt je ondernemers plan bijna af alleen nog erin zetten wat je aanbiedt en waarom je het aanbiedt. Na het indienen van je verzoek om je bedrijf op te moet je persoonlijk naar de KVK om je te legitimeren en kort te bespreken wat je wilt gaan doen (vergeet hierbij het UBO-formulier niet in te vullen en mee te nemen). De inschrijving bij de KvK bedraagt 52,50

Gefeliciteerd! Je bent ondernemer. Mocht het in de creatieve sector zijn? Meldt je als laatste stap nog aan op het PEER.-platform 😉

PEER platform

Enthousiast geworden door dit artikel?